Cum alegem scoica potrivită pentru cel mic?
Pe piață există atât de multe modele de scaune auto - scoică încât ne întrebăm cum alegem scoica potrivită pentru cel mic. Și noi am fost în această situație, ne-am pierdut în multitudinea de modele și nu știam ce să alegem pentru Patrick.
Așa că am început căutările. Aveam în minte câteva caracteristici și ce îmi doream de la această scoică.
Dar să începem cu începutul...
Ce folosim pentru bebe: landou sau scoică?
Raspusul specialiștilor este: scoica, adică scaunul auto special creat pentru nou-născut, este soluția sigură de transport a unui bebeluș începând cu primul drum de la maternitate - acasă și până în momentul în care acesta a atins limita maximă de înălțime sau greutate pentru care aceasta a fost omologată de producător.
Landoul este imaginea pe care am învățat să o asociem cu noțiunea de bebeluș, de confort, de protecție. Și asta e corect. Doar că nu și în mașină. Landoul este minunat atunci când te plimbi în parc, când mergi la plajă și vrei ca bebe să doarmă, dar niciodată landoul nu joacă rolul de dispozitiv de siguranță în cazul unui impact.
Așa dar, alegerea scoicii pentru nou-născut și bebelușul mic este poate cea mai importantă alegere pe care, un părinte preocupat de siguranța copilului în autovehicul, trebuie să o facă.
O alegere neinspirată a scoicii poate avea consecințe pe termen lung, atât dpdv al dezvoltării armonioase a celui mic, cât și în ceea ce privește acceptarea de către copil a scaunului auto.
Sistemele de cărucioare 3 în 1 sau 2 în 1 oferite de diverse branduri sunt de multe ori o mare capcană, deoarece elementul la care producătorul face rabat, fie dpdv al siguranței, fie din punct de vedere al ergonomiei, este poziția confortabilă pentru bebe. Inclusiv dpdv economic, această decizie a alegerii unei scoici din pachetele 3 în 1 sau 2 în 1 devine astfel o decizie greșită pentru că, în loc să profite de acest dispozitiv pe toată perioada pe care el este gândit (adică până la 1 an - 1 an și jumătate), sunt nevoiți să facă o nouă investiție în scaunul de grupă mai mare, scaun care nu e gândit în mod real pentru un bebeluș mic.
Legat de scoici, acestea sunt de două feluri: R44 (urmăresc criteriul greutate și merg până la 13 kg) și R129 (urmăresc criteriul înălțime și merg până la 76-81-85-87 cm). Se pot monta în centuri de siguranță pe toate mașinile și în sistem de prindere ISOFIX, dacă și mașina este dotată cu acest sistem.
Bebelușii mici, care pot sta în siguranță în poziție semi-înclinată, trebuie transportați în mod obligatoriu în poziție orientată cu spatele la sensul de mers, asa numita poziție „rear facing”. Atât medicii, cât şi legislația obligă poziţionarea cu spatele la sensul de mers până la cel puțin 15 luni. De ce? Pentru că mersul cu spatele este, conform testelor, mai sigur de 6 ori decât mersul cu fața. S-a dovedit prin teste că la o viteză de 56 km/oră (viteza la care se testează scaunele auto), dacă bebeluşul/ copilul (până în 15 luni sau de 76 cm) este pus cu fața spre sensul de mers sunt șanse uriaşe să existe o fractură cervicală. Majoritatea scaunelor auto fabricate în ziua de azi merg chiar până la 4 ani cu spatele la sensul de mers, dar îţi permit să îl întorci şi cu fața după 15 luni.
La alegerea primului sistem de protecție, puteți lua în considerare următoarele aspecte:
Scoica cu centuri de siguranță în 5 puncte oferă stabilitate suplimentară pentru cel mic, prevenind mișcarea laterală în cazul unui impact lateral, aspect foarte important mai ales în cazul copiilor nou-născuți.
Asigurați-vă că scoica auto va crește împreună cu bebelușul, centura de siguranță trebuie să se regleze cu ușurință în funcție de înălțime.
Să aveți în vedere protecția împotriva impactului lateral! Impactul lateral este a doua sursă de răniri grave, prin urmare, capul copilului necesită protecție suplimentară.
Alegeți o scoică ușoară, astfel transportarea va fi ușoară și confortabilă.
Este recomandat să alegeți o scoică compatibilă cu căruciorul dumneavoastră. Rezolvarea treburilor zilnice va fi mult mai ușoară.
O bază ISOfix face mai ușoară folosirea zilnică, iar instalarea devine mai simplă.
Parasolarul care nu este prins de mâner oferă protecție mai mare față de soare și de vânt. Alegeți parasolar cu o protecție ridicată împotriva razelor UV pentru a proteja pielea sensibilă a bebelușului.
Scoicile aprobate i-Size sunt testate și la impactul lateral.
Important legat de drumurile cu nou-născutul: nu exagerați cu durata deplasărilor în primele luni, adică faceți pauze la fiecare 20 - 30 minute în primele 6 luni, iar ulterior la fiecare 2 ore.
Testele ADAC - Oricare ar fi alegerea voastră, trebuie să verificați dacă produsul are testele ADAC. Aceste teste sunt efectuate de cei de la EuroNCAP, care se ocupă cu tot ceea ce ține de siguranța unei mașini când iese din fabricație – anvelope, frâne, centuri etc. La fel se întâmplă și în cazul scaunelor auto, sunt testate de ADAC, care este membru EuroNCAP. Detaliu important legat de notele ADAC: 1 înseamnă perfect, iar 5 cel mai slab ca notă. Doar că nota finală, pe care o vedem noi, este o medie a siguranței, a confortului, a procedurii de montare (cât de ușor montezi și demontezi produsul), a gradului de poluare (cât de poluante pentru mediu sunt materialele din care este făcut produsul). Prin urmare, nota aceasta nu este doar o notă de siguranță. Un scaun poate să aibă o notă de 2, dar la siguranță să aibă 1,5 și să stea mai puțin bine la confort. Sau, dimpotrivă, poate să stea mai bine la capitolul confort și mai prost la alt capitol. Și tot așa.
Ce am ales noi
După multe căutări ne-am hotărât să achiziționăm Britax Baby Safe Plus SHR II & Base. Recunosc că aveam emoții, deși am citit foarte mult despre toate criteriile de selecție și scorurile importante pentru această categorie.
Patrick stă foarte confortabil, nu a plâns nici o dată în mașină, n-am avut deloc probleme cu plimbatul cu mașina sau cu el să nu mai vrea să stea în scaunul lui.
Click aici pentru rezultatul ADAC efectuat în 2011 (noi l-am cumpărat în 2019) și click aici pentru rezultatul Stiftung Warentest din 2021.
XOXO
Bebe P & Mami R
Surse:
Comments