Cum alegem căruciorul potrivită pentru cel mic?
Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le vei achiziționa și utiliza o perioadă îndelungată este căruțul, astfel că trebuie să te documentezi destul de bine înainte de a-l alege, pentru a te asigura că investești într-un model durabil și util.
Principalele aspecte de care noi am ținut cont:
1. Siguranța
Căruțul trebuie să fie solid, să nu existe riscul de răsturnare indiferent de felul în care copilul s-ar mișcă în el
Sistemul de blocare pe frână să fie rapid și ușor de folosit
Centuri de siguranță în cinci puncte, care să prevină alunecarea copilului (multe cărucioare sunt prevăzute cu centuri de siguranță în trei puncte, dar cel mai bine ar fi să optezi pentru un model cu centură în cinci puncte, pe care o poți transforma în trei puncte atunci când este cazul). Centura în cinci puncte susține copilașul deasupra umerilor, în dreptul taliei și între picioare, fiind astfel protejat indiferent de ce se întâmplă.
Centurile să fie ajustabile astfel încât să ai posibilitatea să le fixezi tu în așa fel încât copilul să stea confortabil
Este bine să alegeți un model de centruri care nu se închide/deschide foarte simplu, pentru a evita manevrarea acestuia de către copil
Trebuie verificat, în plus, ca modelul de căruț ales să nu aibă colțuri sau alte părți foarte ascuțite în care cel mic se poate lovi sau zgaria.
2. Tipul căruciorului
Căruciorul sport – se remarcă prin fapul că este foarte ușor de manevrat, micuț, flexibil și nu are o greutate foarte mare. Este conceput pentru cei care vor să-l ia pretutindeni, având, de regulă, o dimensiune restrânsă atunci când este pliat.
Căruciorul 3 în 1 – așa cum sugerează și numele, mult mai complex, fiind format din landou, scoică și parte sport. Practic acest model îți oferă o soluție completă de transport încă de la naștere, până la vârsta de trei ani. Landoul îl vei folosi foarte mult în primele luni, scoica este utilă pentru transportul în mașină (indiferent pentru ce model de cărucior optezi, oricum ai nevoie și de scoică). Partea sport este perfectă din momentul în care copilul începe să stea în fund. Un cărucior 3 în 1 este mult mai voluminos prin comparație cu unul sport sau unul standard.
Căruciorul standard – este conceput mai degrabă pentru plimbările scurte, fiind de cele mai multe ori lipsit de accesorii. Acest tip de cărucior nu este foarte robust, motiv pentru care șocurile cauzate de teren nu sunt foarte bine attenuate.
3. Greutatea căruciorului
Luați în calcul și faptul că, pe măsură ce se mărește, copilul cântărește mai mult și trebuie să puteți ridica greutatea sa plus greutatea căruciorului.
Trebuie să aveți în vedere că un cărucior ușor este mai manevrabil, ușor de transportat, de depozitat, însă poate avea și un mare minus la capitolul stabilitate, existând, la multe modele, risc de răsturnare la anumite mișcări ale copilului. Pe de altă parte, un cărucior masiv are o stabilitate foarte mare, însă va fi și mai greu de transportat și manipulat. Analizați cu mare atenție acest aspect și alegeți soluția care vă avantajează cel mai bine, însă, nu uita ca un cărucior bun este suficient de solid încât să fie sigur pentru bebe, dar nu prea greu pentru a fi manevrat.
4. Roțile căruciorului
Aproape oriunde în țară sunt porțiuni din drum cu denivelări, iar pentru a nu-l agita pe cel mic, va trebui să analizați și roțile căruțului. Este esențial ca roțile să fie rezistente și solide, de acestea depinzând durabilitatea căruciorului în ansamblu, trebuie să iei în calcul aspecte legate de mărime, materialul din care sunt fabricate și numărul lor.
Roțile mari fabricate din cauciuc sau silicon au rolul de a atenua șocurile, unele modele fiind dotate chiar cu suspensii. Astfel, copilul va putea dormi foarte bine în cărucior, fără să fie deranjat de denivelările drumului. Singurul inconvenient la cărucioarele cu roți mai mari este faptul că ocupă mai mult loc, în rest acestea au numai avantaje.
5. Accesoriile
Coșul de dedesupt - deseori vei pleca împreună cu cel mic la cumpărături, astfel că un carucior cu un coș încăpător dedesubt îți va aduce un plus de utilitate (capacitatea de depozitare este exprimată în kilograme).
Geanta specială pentru lucrurile copilului, care au sistem de prindere direct pe căruț sau pe mânerele acestuia
Suportul pentru pahar și biberon este un accesoriu ce poate părea banal inițial, însă ulterior te vei convinge de utilitatea lui
Husele căruciorului (husa pentru vreme rece, husa de ploaie), umbrela de soare și plasa pentru insecte, pe care le poți cumpăra și separat în cazul în care nu sunt incluse în prețul căruciorului, însă cel mai bine ar fi să le cumperi cu totul, astfel încât să se potrivească perfect.
Husele căruciorului trebuie să fie fabricate dintr-un material cât mai rezistent, întrucât va trebui să facă față expunerii repetate la soare și vânt. Materialul trebuie să permită, de asemenea, circulația aerului pentru a se evita riscul de supraîncălzire pentru copil. Țineți cont și de faptul că periodic va fi nevoie să le speli, așa că alegeți un model care nu are condiții speciale de curățare.
6. Manevrabilitatea
Căruciorul este un accesoriu indispensabil, pe care îl veți lua cu voi peste tot unde mergeți cu copilul, deci, este nevoie de un model practic, care să se plieze cu ușurință, pentru a putea fi pus în mașină.
Alegeți un model care să aibă mai multe trepte de rabatare, așa copilul poate sta oricand confortabil, chiar dacă vrea să stea în fund sau vrea să doarmă. Dincolo de partea de sus a corpului, importantă este și pozitia picioarelor, recomandat fiind ca acestea să nu atârne. Suportul pentru picioare trebuie să ofere, de asemenea, posibilitate de rabatare sau ajustare în funcție de înălțime.
Mare atenție și la calitatea mânerului, pentru o priză cât mai bună și confort la manevrare va trebui să alegeți un cărucior cu mâner care este căptușit total sau parțial. Ideal ar fi ca mânerul să fie ajustabil din punct de vedere al înălțimii, astfel încât să se poată regla cu ușurință în funcție de înălțimea celui care îl manipulează.
7. Metoda de pliere a căruciorului
Modul în care se pliază este, de asemenea, un factor de care trebuie să ții cont la alegerea căruciorului, mai ales dacă ai un spațiu restrâns acasă sau vei avea nevoie să-l pui destul de des în portbagajul mașinii. Există cărucioare cu un sistem de pliere care se poate strânge cu o mână, tip umbrelă sau tip carte.
Așadar în alegerea căruciorului fiecare ar trebui să ia în considerare care sunt criteriile cele mai importante din punctul său de vedere și să nu uităm că fiecare părinte are un stil de viață diferit. Unii preferă să călătorească mai mult, alții dimpotrivă, se simt speriați de plimbări prea lungi. Unii locuiesc la casă, alții la bloc, având spațiu mai mic pentru depozitare. Criteriile de alegere a căruciorului trebuie personalizate în funcție de stilul de viață al fiecăruia.
Ce am ales noi
După multe căutări și documentare intensă ne-am hotărât să achiziționăm un Britax Romer B-Motion 4 plus (link).
Caracteristici:
Receptori CLICK & GO® cu caracter detașabil pentru scoică sau landou
Cadru cu greutate ușoară
Pliere ușoară – tragere cu o singură mână, sistem automat de blocare a plierii, este de sine stătător atunci când este pliat și are o dimensiune compactă când este pliat
Întindere la orizontală
Sprijin pentru spate și picioare ajustabil în multiple poziții
Roti – cu eliberare rapidă, cu masă ușoară care nu se pot găuri
Suspensii superioare pe spate
Mâner ajustabil pe înălțime și căptușit cu material moale
Design protector - copertină mare extensibilă, ce poate fi folosită pentru orice tip de vreme, pentru ploaie sau ca parasolar cu protecție solară de 50+
Copertină protectoare de picioare pentru vânt sau vreme rea (detașabilă)
Loc de depozitare - un buzunar spațios în copertina din spate și un coș sub scaun
Și am mai cumpărat un cărucior de la Jumbo, noi l-am folosit exclusiv la mare pe nisip și de câteva ori pe la țară (la somn și de dat mâncare în el) am dat în jur de 150 lei.
XOXO
Bebe P & Mami R
Surse:
Comments