Și am ajuns și la al treilea tip de scaun necesar în viața unui copil.
Copilul mai mărișor va folosi acest scaun de la aprox. 3 până la 10/12 ani, în funcție de statură și greutate. Din păcate foarte mulți părinți cum ajung la limita de 15 kg a copilului trec la un asemenea scaun, ceea ce este foarte greșit.
Pentru noi a contat:
1. Scaunul să fie testat și aprobat
Prin lege, toate scaunele auto vândute în Europa trebuie să fie conforme cu standardul ECE R44 / 04 (sau 03). Acest standard categorizează scaunele auto după greutatea copilului. În iulie 2013 a fost introdus un nou sistem de clasificare a scaunelor auto: i-Size (UNR 129). Un scaun auto aprobat conform ECE R44 a fost testat la impact frontal și din spate, iar un sistem de siguranță aprobat UNR 129 a fost testat și la impact lateral (cele mai exigente cerințe stabilite în acest moment).
2. Scaunul să fie potrivit pentru vârsta și înălțimea copilului
Scaunele auto sunt clasificate în 3 grupe: scaune auto pentru bebeluși (scoică – am vorbit aici despre ea), scaune auto pentru copii (am vorbit aici despre el) și scaune înălțătoare cu tetieră.
Grupele sunt notate astfel: grupa 0+ (de nou născut și până la 13 kg), grupa 1 (de la 9 kg și până la 18 kg), grupa 2 (15-25 kg) și grupa 3 (22-36 kg). În principiu, dacă știm câte kilograme are copilul, vom ști care este grupa de scaune în care se încadrează. În funcție de caracteristicile copilului – vârstă, greutate, înălțime – există un barem pe care te poți uita și vezi dacă se dezvoltă mai bine pe înălțime sau mai bine pe greutate și recomanzi un scaun din categoria respectivă de vârstă.
3. Instalare ușoară și sigură
Noi având ISOfix în mașină am optat pentru aceasta prindere. Sistemului ISOfix oferă o conexiune solidă, permanentă între scaunul auto și autovehicul, reduce riscul instalării incorecte si este foarte ușor de folosit.
4. Să fie potrivit pentru întreaga perioadă de utilizare
Asigurați-vă că scaunul auto va oferi copilului siguranța maximă și confortul necesar pe toată durata utilizării. Cel mai bun scaun auto este cel care crește împreună cu copilul în mai mulți pași. Caracteristicile căutării includ: ajustabilitate pe înălțime, poziție de somn reglabilă și protecție adaptivă la impact lateral.
Decizia poate fi dificilă având în vedere gama variată de produse aflate pe piață. Pentru a vă ajuta, am enumerat câteva lucruri la care noi am fost mai atenți:
Scaunul să crească împreună cu cel mic, atât în înălțime, cât și în lățime.
Un scaun auto instalat prin ISOfix poate fi mutat mai repede între mașini și este ușor de instalat.
Un scaun auto aprobat a fost supus unor teste de impact ECE R44/04 și UN R129 (i-Size), oferind astfel un nivel de siguranță și mai ridicat.
Aveți în vedere protecția împotriva impactului lateral! Impactele laterale sunt a doua sursă de răniri grave, iar micuții stau într-o poziție ridicată în acest tip de scaun, prin urmare necesită protecție suplimentară.
Alegeți un scaun auto cu spătarul integrat, care nu poate fi detașat. În acest fel, copilul este protejat împotriva impactului lateral pe întreaga perioadă de folosire, iar centura de siguranță va fi întotdeauna la înălțimea potrivită.
Alegeți un scaun auto cu spătar fără cotiere, sau citiți cu atenție manualul de utilizare și explicați copilului cum să se asigure în mod corect.
Alegeți un scaun cu spătar care poate fi înclinat și în timpul călătoriei.
Și un aspect general pentru toate tipurile de scaune, destul de important, este compatibilitatea scaunului cu mașina.
Testele ADAC - Oricare ar fi alegerea voastră, trebuie să verificați dacă produsul are testele ADAC. Aceste teste sunt efectuate de cei de la EuroNCAP, care se ocupă cu tot ceea ce ține de siguranța unei mașini când iese din fabricație – anvelope, frâne, centuri etc. La fel se întâmplă și în cazul scaunelor auto, sunt testate de ADAC, care este membru EuroNCAP. Detaliu important legat de notele ADAC: 1 înseamnă perfect, iar 5 cel mai slab ca notă. Doar că nota finală, pe care o vedem noi, este o medie a siguranței, a confortului, a procedurii de montare (cât de ușor montezi și demontezi produsul), a gradului de poluare (cât de poluante pentru mediu sunt materialele din care este făcut produsul). Prin urmare, nota aceasta nu este doar o notă de siguranță. Un scaun poate să aibă o notă de 2, dar la siguranță să aibă 1,5 și să stea mai puțin bine la confort. Sau, dimpotrivă, poate să stea mai bine la capitolul confort și mai prost la alt capitol. Și tot așa.
Ce am ales noi
După multe căutări ne-am hotărât să achiziționăm Cybex Solution Z i-fix (link). Recunosc că aveam emoții, deși am citit foarte mult despre toate criteriile de selecție și scorurile importante pentru această categorie.
Patrick stă foarte confortabil, n-am avut deloc probleme cu plimbatul cu mașina sau cu el să nu mai vrea să stea în scaunul lui. Culoarea aleasa de noi este Autumn Gold (roșu), iar Patrick când l-a văzut a început sară în sus de bucurie.
Click aici pentru rezultatul ADAC efectuat în 2020 (noi l-am cumpărat în 2022) și click aici pentru rezultatul Stiftung Warentest din 2020.
XOXO
Bebe P & Mami R
Comments