Temperatura axială, timpanică, orală sau rectala
Masurarea temperaturii copilului
Temperatura corpului poate fi măsurată în guriță, la subraț, în ureche, rectal și la suprafața pielii. Cu un sărut pe frunte sau prin plasarea mâinii pe pielea copilului ne putem da seama dacă acesta are sau nu febră, însă temperatura astfel măsurată (temperatura tactilă) nu este o metodă precisă, acuratețea ei depinzând de persoana care o efectuează. Aici intervin termometrele.
Temperatura citită rectal prezintă cea mai mare acuratețe și este deseori folosită în spitale, nu este obligatoriu să fim atât de preciși în măsurarea temperaturii corpului acasă. Pentru a decide ce metodă de măsurare a temperaturii să folosești, consultă tabelul de mai jos:
Cum măsurăm temperatura corect
Temperatura măsurată rectal
Temperatura rectală este cea mai apropiată de temperatura bazală a corpului și este cu aproximativ 0,5 grade Celsius mai mare decât cea măsurată la nivelul gurii sau în ureche.
Cum se procedează:
Copilul va sta așezat pe burtică în poala părintelui sau pe pat, iar dacă este așezat pe spate, indoaie-i picioarele la piept și susține-i coapsele cu antebrațul.
Capătul termometrului se unge cu puțină cremă de funduleț
Se introduce termometrul foarte ușor în anusul copilului până ce capătul argintiu nu mai este vizibil (maxim 2,5 cm)
Termometrul se menține în anus până la debutul semnalului sonor sau la stabilizarea temperaturii (mai puțin de 1 minut la termometrul digital și în jur de 2 minute la cel de sticlă).
Temperatura măsurată în ureche
Dacă ești dispusă să plătești pentru un termometru de ureche, măsurarea temepraturii în ureche este o metodă rapidă care citește gradele corpului în câteva secunde. Ele se bazează pe măsurarea radiației (căldurii) infraroșii la nivelul timpanului. Nu folosi alte tipuri de termometre pentru a citi temperatura în ureche! Astfel de dispozitive nu ar trebui niciodată apropiate de canalul auditiv!
Cum se procedează:
Pentru citirea corectă a temperaturii, termometrul trebuie folosit exact așa cum se recomandă de către producător. Citește instrucțiunile cu mare atenție înainte de a-l folosi.
Mai ales în cazul copiilor mici, termometrele de ureche trebuie mânuite cu fermitate pentru a găsi cu precizie locul potrivit pentru citirea temperaturii
Canalul auditiv are o curbură naturală, așa că, pentru a te asigura că termometrul este îndreptat către timpan, este posibil să fie nevoie să tragi ușor de pavilionul urechii către înapoi pe măsură ce introduci termometrul în ureche.
Continuă să inserezi termometul până ce canalul auditiv este complet sigilat
Apasă și menține butonul termometrului apăsat pentru 1 secundă
Îndepărtează termometrul și citește temperatura.
Dacă cel mic abia și-a ridicat capul de pe o pernă caldă sau a intrat în casă pe vreme friguroasă, va fi nevoie să aștepți 10-15 minute înainte de a-i măsura temeratura cu termometrul de ureche, în caz contrar nu vei beneficia de o măsurare corectă.
Temperatura măsurată la subraț
Nu este o metodă indicată a se folosi în cazul copiilor mici, întrucât este aproape imposibil să stea liniștiti pe parcursul măsurătorii. Temperatura măsurată la nivelul subrațului nu este foarte exactă și este, de regulă, cu 0,5 grade Celsius mai mică decât cea măsurată în gură. Dacă temperatura la subraț depășește 37,2 grade Celsius, atunci se va măsura și rectală a temperaturii.
Temperatura măsurată în gură
Nici aceasta nu este o metodă recomandată copiilor mici, întrucât aceștia pot mușca termometrul, rupându-l, însă poate fi o alternativă eficientă în cazul celor de 4-5 ani dacă se respectă indicațiile.
Cum se procedează:
Termometrul se curăță cu apă rece și săpun și se clătește foarte bine.
Termometrul este introdus în gură, sub limbă. Copilul va fi rugat să susțină termometrul cu buzele, sigilându-l.
Citirea temperaturii durează 2-3 minute pentru a o măsura corect în cazul termometrelor de sticlă și 1 minut la cele digitale
Dacă copilul tocmai a mâncat ceva cald sau rece, va trebui să aștepți 30 minute înainte de a încerca să-i iei temperatura.
Cele 4 stări în ceea ce privește febra
Deși este frecvent întâlnită, mai ales în cazul bebelușilor și copilașilor mici, febra este deseori abordată dintr-o perspectivă nu tocmai corectă. O primă greșeală comisă de parinții cu privire la febră este identificarea ei. Astfel, medicii au stabilit 4 stări în ceea ce privește febra:
Totuși, un aspect mai puțin cunoscut de către părinți este faptul că aceste valori se schimbă în funcție de modalitatea în care este măsurată febra. Pentru a putea identifica în mod corect temperatura copilașului sau a bebelușului, îți vom prezenta principalele metode de măsurare a febrei.
Copilul are febră în următoarele situații:
Ce poți face acasă pentru a scădea febra:
Dezbraci coplilul și stai într-o cameră unde nu sunt mai multe de 20 grade
Ii oferi lichide
Poți încerca împachetările (începe să scadă temperatura în aproximativ 45 de minute)
uzi un prosop cu apă călduță -> îl storci bine -> îl pui peste copil de la brâu în jos (se poate repeta de mai multe ori operațiunea)
umple cu puțină apă călduță cada -> lasă copilul sa se joace aproximativ 40 - 60 min
umezește cu apă calduță șosetele și punele în piciorușele copilului (fără alte adaosuri ex. spirt, oțet etc) (se poate repeta de mai multe ori operațiunea)
batistuțe cu apă clăduță pe încheieturile mânuțelor (se poate repeta de mai multe ori operațiunea)
La recomadarea medicului se poate da un antitermic
Ce să NU FACI:
nu îi da copilului medicamente fără recomandarea medicului
nu folosi oțet și spirt la împachetări
nu îl înfofoli
nu face activități care îl pot supraîncălzi
nu băga copilul în apă rece sau cu gheață
E cazul să mergi cu cel mic la medic în următoarele situații:
Copilul este mai mic de 3 luni și are temperatura rectală de 38 de grade sau mai mare.
Copilul de 3-6 luni are temperatură de 38,9 grade sau mai mare.
Copilul de 6-24 luni are temperatură mai mare de 38,9 grade timp de o zi sau mai multe.
Copilul are febră și simptome asociate – greață, vărsături, dureri, tuse.
XOXO
Bebe P., Mami R. & Tati D.
Comments