Schema de vaccinare obligatorie și Schema de vaccinare opțională
Vaccinarea obligatorie este un subiect intens dezbatut în ultimul timp în lume. În prezent, schema de vaccinare a bebeușilor prin legislația României nu impune obligativitatea vaccinării. Medicii au obligativitatea de a pune la dispoziție vaccinurile din schema de vaccinare, părinții fiind cei care trebuie să-și dea consimțământul ulterior.
Schema de vaccinare obligatorie
Fiecare țară are elaborat un program național de vaccinare și este efectuat gratuit. În România, calendarul de vaccinare cuprinde următoarele vaccinuri:
1. Vaccinul hepatitic B (Hep B) – se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de la naștere, și are rolul de a proteja contra hepatitei de tip B.
2. Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) – se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață, și este vaccinul contra tuberculozei.
3. Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – reprezintă vaccinul contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemophilus influenzae tip B și contra hepatitei virale tip B. Se administrează în trei etape:
prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 2 luni
a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
4. Vaccinul pneumococic – este recomandat împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor și meningitei pneumococice. Se administreaza tot in trei etape:
prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 2 luni
a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
5. Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – este recomandat împotriva pojarului, rubeolei şi parotiditei. Se administrează în două etape:
prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni
a doua doză – se administrează copiilor între 5 – 7 ani
6. Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI – se administrează copiilor la vârsta de 6 ani.
7. Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI – se administrează copiilor la vârsta de 8 ani.
8. Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți – se administrează la 14 ani.
Schema de vaccinare opțională
Vaccinurile opționale, fac parte din schema națională de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății. Vaccinurile opționale nu sunt asigurate gratuit de către stat. Așa că, dacă se dorește administrarea lor, este nevoie de o recomandare de la medic ca să puteți merge la farmacie să le achiziționați.
Lista vaccinurilor opționale cuprinde:
Vaccinul Rotaviral – se administrează oral, două sau trei doze începand cu primele 6 săptămâni de viata, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
Vaccinul Varicelic – se administrează în două doze, injectabil, subcutanat, la distanță de 6 săptămâni. Este recomandat adulților și copiilor începând cu vârstă de 9 luni.
Vaccinul Meningococic A+C – în funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
Vaccinul Hepatitic A – se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 – 12 luni.
Vaccinul anti-HPV – se administrează intramuscular, în 2 sau 3 doze, tinerelor cu varsta între 9 și 26 de ani, însă se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului.
Patrick până în momentul de fata nu a avut niciun efect advers post vaccinare. A efectuat toate vaccinurile din schema națională obligatorie.
Pe lângă acestea, la recomandarea pediatrei, am efectuat și vaccinul Rotaviral, împreună cu vaccinul de la 2 și 4 luni. Am cunoștințe care au fost cu bebelușii internați din cauza rotavirusului, și nu am vrut să risc să facă și Patrick.
Știu că este greu să îți vezi bebelușul plângând, dar mă gândesc că este spre binele lui, și așa reușesc să îl protejez de unele boli care îi pot face rău. Niciun vaccin nu este fără riscuri, dar ele sunt minore, în comparație cu bolile pe care le previn.
Reacțiile pot fi locale (durere sau inflamație la locul înțepăturii) sau general minore (febră, agitație, apetit scăzut, scaune modificate pe perioade scurte de timp).
Fiecare părinte hotărăște ce este mai bine pentru copilul lui, dar sper că o face după ce au studiat problema suficient și din surse sigure.
XOXO
Mami R.
Commentaires