top of page

Haine de lână pentru copii - articol cu poze

Poza scriitorului: PatrickPatrick

Ce haine de lână am testat până la 2 ani și jumătate.

Coșmarul oricărui proaspăt părinte este clar sezonul rece și veșnica grijă legată de cât de gros să îmbraci copilul atunci când este frig afară. Și parcă niciodată alegerea făcută nu e cea potrivită, ba este prea înfofolit copilul (cu n straturi de haine, căciuli și tot arsenalul), ba dârdâie de frig. Și căutând și para-căutând am aflat cât de benefică este lâna și cât de grozavă poate fi pe timp de iarnă, am descoperit că sunt absolut geniale, plăcute la atingere și foarte ușor de purtat.


Ca și dezavantaje ar fi în primul rând prețul (sunt mult mai scumpe decât hainele normale de iarnă) și în al doilea rând îngrijirea specială pe care o necesită acestea.


Acest articol cuprinde toate hainuțele de lână pe care le dețin până în prezent. Dar să începem cu începutul și să vorbim despre Layering și cele câteva branduri pe care le-am încercat noi (pe măsură ce vom descoperi altele și testa, vom actualiza).


Hai să începem!


Layering


Când vine frigul, principala grijă este să le asigurăm haine călduroase copiiilor pentru a se juca liniştiţi afară. Mereu ne întrebăm cât de gros sau subţire trebuie să îi îmbrăcăm să nu se supra-încălzească, să nu le fie rece şi să fie comod. Dacă te gândeşti la layering/ straturi de haine, este simplu să adaugi sau să renunţi la un strat în funcţie de temperatură şi condiţiile climatice (vânt, ploaie sau uscat).


În principiul, layering-ul presupune existența a trei straturi: unul exterior, izolator, care să te protejeze de mediul exterior (ploaie, vânt, zăpadă, ger), un strat intermediar pentru a oferi izolație termică suplimentară, atunci când este foarte frig și un strat de bază, care să absoarbă transpirația și să țină de cald.

  1. Primul strat - reglează temperatura corpului, absoarbe transpiraţia şi o ţine departe de piele

  2. Stratul intermediar - păstreză căldura aproape de corp

  3. Stratul exterior - izolează, protejează de vânt, ploaie, umiditate

Modul în care suprapui straturile va trebui adaptat activității și temperaturii exterioare. În cazul în care îl scoți pe cel mic la joacă în parc, poți presupune că va transpira, de aceea ar trebui să alegi un strat de bază care să absoarbă transpirația și să nu țină rece dacă se umezește.


Contează modul în care le combini și momentul în care alegi să le folosești.


Primul strat/ de bază (prim layer)


Este cel mai important fiind în contact direct cu pielea copilului. Trebuie să fie moale, respirabil şi natural. El absoarbe transpiraţia şi o ţine departe de piele fără a lăsa senzaţia de ud, este confortabil, ajută corpul să îşi regleze temperatura, lasă pielea să respire, este moale şi plăcut la atingere.


Bebeluşii şi copiii mici nu îsi pot regla singuri temperatura corpului ca adulţii şi pierd de până la 4 ori mai repede căldura. Valabil în special pentru nou-născuţi. De aceea, lâna merinos este perfectă pentru pielea bebeluşilor. Are proprietăţi antibacteriene şi reglează fluctuatiile de temperatură ale corpului, păstrând o temepratură constantă.


Putem folosi la acest strat lâna merinos care este materialul ideal pentru contact direct cu pielea deoarece păstrează senzaţia de căldură chiar şi când e udă şi se usucă foarte repede. Bumbacul este moale şi lasă pielea să respire fiind un material natural. Însă, la contact cu transpiraţia sau umezeala, devine rece, greoi şi păstrează senzaţia de ud pe piele. Se usucă mai greu. Materialele sintetice, chiar dacă sunt fine, nu lasă pielea să respire şi nu au capacitatea de a absorbi umezeala.


Stratul intermediar (mid layer)


Oferă un plus de căldură şi izolare termică suplimentară în zilele friguroase, în special iarna când ieşim afară.


Putem folosi polarul care este o opţiune potrivită pentru zilele geroase. Lâna Fleece este cea mai bună opţiune în special pentru bebeluşi. Lasă pielea să respire şi ajută primul strat să păstreze umezeala departe de pielea copilului. Polarul sintetic este la fel de călduros dar nu respiră aşa cum o face lâna.

Stratul exterior (outter layer)


Este cel care protejează de temperiile vremii ca un acoperiş/ o protecţie pentru straturile de dedesubt.


Pe timp ploios/ cu multă umiditate sau la joaca în zăpadă, avem nevoie de ceva cât mai impermeabil: lână lanolizată sau lâna fiartă.



TIPS:

Pentru zilele cu precipitaţii, adaugă haine de ploaie impermeabile ca strat exterior.

Când bate vântul, simţim vremea mai friguroasă, calculează cu 5 grade în minus faţă de temperatura de afară.


Ce am testat noi până acum

Am testat de la Hip Hip (ManyMonths, Cosilana, Joha, Mikk-line, Disana, mpDenmark, Fub, Bisgaard și Kavat), RaluLand și de la Woolver.



Hăinuțele de prim strat de la ManyMonths alese de noi sunt cele din imaginile de mai jos. Le-am cumpărat anul trecut (vârsta de 1 an -1 an jumătate) și sunt bune și anul acesta.

  1. Body/Bluză (2 în 1) lână merinos - Honey Bread (zona scutecului este detașabilă)

  2. Pantaloni dublați din lână merinos - Foggy Black

  3. Cagulă lână merinos - Foggy Black


Iar de la Cosilana tot pentru prim strat (mai subțire) am cumparat anul acesta (vârsta de 2 ani - 2 ani jumătate):

  1. Bluză din lână merinos și mătase - Plum

  2. Colanți din lână merinos și mătase - Plum

  3. Maiou din lână merinos, mătase si bumbac - Natur


De la Joha avem pentru stratul intermediar (foarte pufoase):

  1. Pulover lână merinos - Rib Natur

  2. Pantaloni lână merinos - Rib Grey


Anul trecut am cumpărat de la Mikk-line un overall din lână fleece cu glugă din lână merinos - Blue Nights care este bun și anul acesta.


De la Disana anul trecut am avut un overall cu mănuși și botoși din lână merinos fiartă culoarea Anthracite, iar anul acesta am luat pantaloni din lână merinos fiartă tot Anthracite.


Șosetele și dresurile sunt de la mpDenmark și Fub, ne-au placut prea mult și am adăugat și anul acesta ceva la colecție.


În materie de încălțări avem de la Bisgaard ghete Tex îmblănite - Evon Mustard și de la Kavat cizmulițe de cauciuc cu liner de lână detașabil - Gimo Blue.



Avem pentru prim strat un set format din colanți și pulover din lână merinos și un fes pe bleu deschis toate.



Avem jacheta dublată din lână fiartă Curry cu detalii Dark Grey. Exteriorul este 100% lână fiartă, dublura este din lână merinos, manșete și gluga dublată sunt din lână merinos, închidere este cu fermoar reflectorizant. Este mai lungă în spate pentru a proteja împotriva frigului indiferent de activitate, iar buzunarele aplicate sunt suficient de încăpătoare pentru a proteja mânuțele.


Spălarea și îngrijirea hainelor din lână


1. Asigură-te că hainele chiar au nevoie să fie spălate

Spre deosebire alte țesături, lâna nu trebuie spălată la fel de des. Chiar și șosetele din lână pot fi purtate de mai multe ori dacă le aerisești între folosiri. Trebuie să te obișnuiești să le aerisești și vei fi uimită să vezi cât de mult rezistă, cât de ușor se intrețin și cât de rar trebuie să speli.


2. Curăță cu o perie hainele foarte murdare sau pătate

Hainele foarte murdare sau pătate au nevoie ca înainte de spălare să fie curățate cu peria și apoi clătite cu apă rece. Dacă o protecție de scutec sau un pantalon sunt doar ude de urină, ele pot fi aerisite afară sau doar clătite cu apă rece. Lâna se curăță foarte bine singură.


3. Folosește un detergent potrivit

Folosește produse speciale pentru spălarea și îngrijirea hainelor din lână, sau, dacă nu ai, șamponul pentru bebe este destul de bun. Nu folosi detergent normal, chiar dacă este ecologic. Dizolvă întâi detergentul în apă și apoi pune hainele la spălat.


4. Temperatura apei să nu depășească 30 de grade

La o temperatură mai mare, hainele din lână vor "intra la apă", adică se vor strănge și vor fi mai mici, iar acest proces este ireversibil.


5. Spală prin înmuiere și apăsare, nu freca hainele pentru ca se vor scămoșa

Pe scurt apa fierbinte, agitația și detergentul sunt dușmanii lânii, deci incearcă să le eviți și să speli prin înmuiere și stoarcere ușoară. Lâna se curăță foarte ușor doar cu apă.


6. Spală lâna la mașina cât de rar poți

Folosește mașina doar pe program de lână și nu mai mult de 30 de grade. Încearcă să o folosești doar în caz de urgență pentru că ea va agitata totuși hainele din lână și lor nu le place acest lucru. Spălatul de mână este mai indicat.


7. Usucă hainele întinse pe un suport, nu atârnate.

Îndepărtează excesul de apă prin rularea hainelor într-un prosop și apoi apasă ușor. Apoi pune-le la uscat pe suport (nu atârnate). Cel mai bine le face uscarea in aer liber.


XOXO

Bebe P & Mami R

Surse:


Comments


© Copyright by Ruxandra Șerban 2020-2023.
bottom of page