Am decis împreună cu mami că este cazul să mai băgăm ceva în alimentația mea.
Am auzit-o pe mami că a vorbit cu doamna pediatru și i-a dat ok-ul să îmi dea cereale. Dupa îndelungi căutări, ea a decis să înceapă cu orezul brun.
Mami a citit pe diversificare.ro că orezul conține, pe lângă celuloză, o serie importantă de minerale : calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, iod, zinc și fluor. Sărac în proteine și grăsimi, el este bogat în amidon și reprezintă o sursă de vitamine, cum ar fi: A, B1, B6 și B12. Și cică consumul orezului nedecorticat sau brun ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a bolilor de rinichi cât și a obezității. Uleiurile nesaturate din orezul brun contribuie la reducerea colesterolului, iar fosforul din compoziția boabelor de orez stimulează sistemul nervos central.
Deoarece nu conține gluten, orezul este o alternativă foarte bună pentru bebelușii sau copiii care suferă de intoleranță la gluten. Totodată, el este un aliment cu ajutorul căruia veți putea prepara mese consistente pentru cei mici, în primele luni ale procesului de diversificare.
Eu am 4 luni și 3 săptămâni, deci puteți introduce orezul în alimentația bebelușului încă de la vârsta de 4 - 6 luni. În general, orezul este bine tolerat de copii, fiind ușor digerabil și cunoscut ca un remediu împotriva diareei. Totuși, este bine să vorbiți cu medicul pediatru înainte să adăugați orezul în alimentația celui mic, cum am zis am doar 4 luni și 3 săptămâni, știu și eu ce am auzit de la mami.
Aaa și, totodată, să nu uitați să urmați regula celor 4 zile.
Mami a ales un orez brun de la Panzani.
Ei bine, acum să vă povestesc cum am văzut-o pe mami că prepară:
Pasul 1 - Măcinarea
Am văzut că a pus orezul într-o râjniță (așa am auzit că se numește) și mi-a făcut faină de orez.
Tip & trick de la Patty: după ce a dat prin râjniță orezul, am vazut că l-a cernut și ce nu era ok l-a mai râjnit încă o dată.
Pasul 2 - Fierberea
Mami a pus apa la fiert, jumătate de cană, când a început apa să fiarbă a pus 3 măsuri (lingurița din laptele praf) de făină de orez.
Tip & trick de la Patty: după ce a pus pudra de orez, a amestecat 30 de secunde rapid.
După cele 30 de secunde a mai amesteca din când în când timp de 5-7 min, iar spre sfârșit am văzut că a dat focul mai mic.
Consistența cică e ca cea de griș cu lapte, o cred pe cuvânt pe mami, eu încă nu am mâncat griș cu lapte.
Pasul 3 - Opțional
Mi-a mai adăugat după câteva zile 30 ml laptic (sân sau praf) în compoziție.
Când îl mâncam și cum
Mami mi-l dădea la prânz, între 12-13, iar după, cam la 10-15 minute, mai mâncam 120 ml lăptic.
În prima zi mi-a dat 15 g, a doua zi 20 g, a treia zi 25 g, apoi între 30 - 40 g.
Zile pline de joacă și zâmbete!
Orezul nu l-a constipat pe bebeluș?