top of page

Concediul prenatal

Poza scriitorului: PatrickPatrick

Concediul de maternitate

Știu că de multe ori se întâmplă să fie confuzii între concediul prenatal și cel pentru creșterea copilului. Concediul de maternitate este un beneficiu pentru angajatele care urmează să devină mame, astfel încât acestea să aibă mai mult timp pentru a se dedica pregătirilor.


Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate îți dă dreptul de a lua concediu prenatal începând cu luna a 7-a de sarcină (cu aproximativ 63 de zile înainte de naștere).


Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile. Acest total de zile este împărțit pe două perioade: concediu de sarcină (concediu prenatal) și concediu de lăuzie (concediu postnatal).


Este bine de știut că zilele acordate pentru concediul prenatal și concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu acordul medicului. Singura condiție este ca în concediul postnatal să-ți rămână minimum 42 de zile.


Pentru a putea beneficia de acest tip de concediu prenatal și, ulterior, de concediu postnatal, desigur că trebuie să îndeplinești câteva condiții:

  • Să fii cetățean român sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene;

  • Să ai domiciliul în România;

  • Să ai realizat stagiul minim de asigurare, adică să fi plătit contribuțiile pentru asigurarea medicală cel puțin 6 luni din ultimele 12 înainte de a intra în concediu prenatal.

În aceeași măsură au dreptul la concediu de maternitate și femeile care nasc în termen de 9 luni de la data înregistrării ultimei plăți pentru contribuțiile sociale.


Cum se plătește concediul prenatal?


OUG nr. 158/2005 prevede valoarea indemnizației de maternitate: 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare.

Poți afla valoarea aplicând următoarea formulă: 85% * media zilnică a bazei de calcul (total venituri brute ultimele 6 luni / total zile lucrate ultimele 6 luni) * numărul de zile de concediu de maternitate.


Eu prefer să folosesc internetul, așa că am folosit pagina Calculator indemnizație concediu maternitate (Spooker.ro)


Ce obligații are angajata?

  • are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;

  • are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, modificată și completată.

Ce obligații are angajatorul?

  • are obligația de a evalua împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;

  • dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;

  • dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;

  • concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.

Acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina.


Cum obții certificatul de concediu de maternitate

Se eliberează pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice de către medicul de familie sau ginecologul care ia in evidență gravida. Acest certificat trebuie predat angajatorului până cel târziu în data de 5 a lunii pentru a-ți putea face plata pentru luna anterioară.


XOXO

Mami R.


Sursa: avocat.net, legea.ro, spooker.ro

41 afișări

Comments


© Copyright by Ruxandra Șerban 2020-2023.
bottom of page