În articolul de azi mi-am propus să îți fac o sinteză a celor mai importante previziuni în materie de design de interior. Astfel, vei avea un punct de pornire pentru viitoarele proiecte de renovare pe care le-ai pus în lista de obiective.
Tendințele în decorarea locuinței se schimbă mereu. Pentru anul 2022 designul se rezumă la tot ceea ce este confortabil, o îmbinare între minimalism și perioada retro, vor fi aduse în prim plan piesele clasice, atemporale și va fi pus mult accent pe natură.
Ești pregătit?
1. Sustenabilitate și materiale mai aproape de natură
Sustenabilitatea va fi o caracteristică de bază, apropierea de natură și grija pentru mediul înconjurător vor face ca lemnul, sticla, piatra sau metalul să fie materialele vedetă în acest an și să aibă întâietate în fața celor sintetice.
Dacă vrei să schimbi complet fața unei camere, folosește decorațiuni sau panouri decorative pentru pereți din lemn, cărămidă sau metal, pentru pardoseli, optează pentru piatră, marmură sau lemn masiv, iar pentru mobilier, lemn sau să fie într-o culoare care imită lemnul și piese durabile.
2. Texturi naturale și organice
Când vine vorba de materiale textile, designerii de interior recomandă ca în 2022 să înlocuim fibrele sintetice cu cele naturale precum inul, lâna, bumbacul sau mătasea.
Pentru o atmosferă plăcută și un confort sporit, decorează canapelele / fotoliile cu pleduri și perne din țesături plăcute la atingere. Perdelele, covoarele, cuverturile, vor completa cu rafinament și bun gust decorul casei tale, precum și piesele de mobilier cu textură și aspect nefinisat.
Stilul marocan cuprinde multe elemente pe care le-am menținat anterior, totul este despre confort, tonuri calde, texturi și materiale naturale.
Printre alte caracteristici esențiale ale acestui stil regăsim materialele naturale, precum piatra, lemnul sau lutul, țesăturile realizate din materiale naturale ca lâna, bumbacul sau mătasea. Mobilierul este practic, fiind de dimensiuni reduse, de asemenea, canapelele și paturile trebuie să fie cât mai confortabile și mai aproape de podea, iar accentele decorative, cum ar fi: elementele din lemn sculptat, sticla sau fierul, ramele care emană elanganță și bogăție, mozaiucurile, ghivecele pictate sau platourile decorative, pot face diferența și da personalitate camerei.
3. Mobilier și decorațiuni în stil retro
Stilul retro revine în topul tendințelor de design interior în anul 2022. Formele geometrice și imprimeurile perfect simetrice sunt definitorii, iar mobilierul și elementele decorative urmează linii simple și curate.
Lemnul din componența mobilierului este un maro puternic, cu o tentă cărămizie, întreaga paletă cromatică favorizează, de fapt, culori vibrante care însuflețesc încăperea, cele mai populare fiind portocaliul ars, verde deschis, galben sau roz.
Stilul retro are un aspect aerisit, de aceea un strop de retro este mai mult decât suficient pentru a înfrumuseța și personaliza o casă.
4. Accente negre
În 2022, în tendințe va fi și culoarea negru pentru a crea jocuri de contrast care încântă privirea.
Accentele negre se regăsesc de la piese mari de mobilier precum dressingul, biblioteca sau comoda, până la cele mici cum ar fi mânere sau inserțiile în nuanțe de negru pe obiecte din sticlă.
Nu uita nici de decorațiuni sau copuri de iluminat. Și acestea sunt o modalitate excelentă de a include acest trend în amenajarea casei tale, dar într-un mod subtil și rafinat în același timp.
Folosite în doze mici, accentele negre sunt puternice. Este o bună modalitate de a oferi profunzime spațiilor mai minimaliste.
5. Design biofil
Elementele inspirate din natură, precum culori neutre, forme organice, texturi naturale și materiale sustenabile contribuie la crearea unui spațiu plăcut și relaxant, ce încurajează conexiunea cu natura.
Lumina naturală este un alt element esențial, ce aduce un plus de energie pozitivă întregii locuințe, accentuând subtil texturile și materialele din încăpere.
Plantele joacă un rol foarte important în designul biofil. Deisgnerii de interior recomandă să le includem în diferite forme în cât mai multe încăperi, inclusiv în baie, birou sau dormitor. În cazul în care îngrijirea plantelor nu este punctul tău forte, poți opta chiar pentru câteva plante artificiale. Crearea unei mici oaze de natură ajută atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional și mental.
6. Culoarea anului: „Very Peri”
Anul 2022 vine cu o inovație în materie de culori. Pantone a creat pentru prima dată o nouă nuanță, desemnată și culoarea anului: un mix de albastru vibrant cu tente de roșu violet.
Considerată și cea mai veselă nuanță de albastru, culoarea Very Peri arată cum tentele de albastru denotă încredere, constanță și stabilitate, pe când nuanțele de roșu invocă pasiunea, entuziasmul și energia.
Este descrisă drept o nuanță caldă și veselă, ce încurajează inventivitatea și creativitatea.
7. Nuanțe neutre și naturale
Tonurile pământii care evocă elementele naturii reprezintă un alt reper important în tendințele de amenajări interioare ale anului 2022. Gri verzui, portocaliu ars sau verde măslină, pe lângă cele clasice precum gri, bej, alb, maro sunt doar câteva dintre nuanțele vedetă care se poartă în acest an pentru amenajarea casei.
Poți integra culorile liniștitoare ale naturii prin vopsirea perețiilor, dar și pentru accesorii de decor, ca pernele, lenjeria de pat sau perdelele.
Aceste tendințe o să fie adoptate mai ales în bucătării. Vom vedea mobilier alb cu blat și/sau cadru maro, dar și multe ustensile de lemn.
8. Spații multifuncționale
Pandemia a schimbat modul în care ne folosim spațiile. Într-un fel ne-a forțat să optăm pentru piese de mobilier și elemente cât mai practice. Tendința de a transforma locuința într-un spațiu care să deservească mai multor scopuri și activități continuă și în 2022. Cu alte cuvinte, ideea de încăperi și mobilier care au un singur scop este de domeniul trecutului, iar soluția este mobilierul multifuncțional care oferă flexibilitatea necesară pentru a le face pe amândouă în mod confortabil.
De exemplu în living, poți opta pentru măsuțe de cafea cu lift top sau comode multifuncționale pentru a putea transforma sufrageria într-un birou spațios și prietenos oricând ai nevoie. În dormitor, alege să îți iei o măsuță de toaletă care poate deveni instant birou, un dulap cu spațiu de lucru încorporat sau taburete cu loc de depozitare.
Totodată transformarea locuințelor în spații multifuncționale este un trend de viitor, se poate delimita spațiul prin despărțitoare de metal, sticlă sau lemn ori cu paravane.
Indiferent de zonă sau cameră pe care dorim să o proiectăm, trebuie să ne gândim în primul rând la funcționalitate, iar mai apoi la partea estetică.
9. Forme curbate, organice, inspirate din natură
Întoarcerea către natură se regăsește și în formele mobilierului la modă anul acesta. Liniile curbe, armonioase și feminine, formele rotunjite sunt propunerea pentru anul viitor. Le regăsim în propunerile arhitecturale, la mobilier sau decorațiuni interioare. În trend este mobilierul fără colțuri, plăcut și armonios. Măsuțele, fotoliile, canapelele, lămpile pierd liniile drepte, dând un aspect romantic camerelor.
10. Stil vintage
Pentru iubitorii de obiecte antichizate și decoruri de epocă, printre tendințele în design interior din 2022 se numără și stilul vintage.
Combină piese vintage contemporane cu antichități, articole textile și tapițerii din materiale luxuriante precum jacquardul ori catifeaua și printuri florale complexe sau poți opta pentru ornarea pereților cu tablouri cu aspect patinat și oglinzi cu ramă restaurată.
11. Podelele deschise la culoare
Podelele în nuanțe deschise vor continua să fie la modă și în 2022 din câteva motive. În primul rând, culorile deschise oferă senzația de spațiu mai mare. Ceea ce reprezintă un aspect important, mai ales că suntem nevoiți datorită situație pandemice să petrecem mai mult timp acasă. În al doilea rând, podelele luminoase reflectă lumina naturală care intră prin ferestre și fac ca spațiul să fie mai aerisit și mai luminos. Și nu în ultimul rând, podeaua din lemn de esență tare este o opțiune durabilă.
12. Minimalismul extrem
Minimalismul a fost întotdeauna o parte vitală a designul interior. Nu se referă doar la utilizarea minimă a lucrurilor zilnice, ci și la utilizarea minimă a decorului și mobilierului.
Drept urmare, printre tendințele anului se va enumera și nevoia de a elimina bunurile inutile din casă pentru a face loc elementelor esențiale. Spațiile aerisite ajută la reducerea stresului și oferă senzația de confort și multă disciplină.
Pentru a crea un spațiu minimalist, pe lângă numărul mic de obiecte, importante sunt decorațiunile, formele, culorile, fără accente puternice se va crea un spațiu plăcut pentru a muncii și trăi confortabil.
Concluzia despre tendințele anului 2022
Ia întotdeauna în considerare dimensiunea camerelor, rolul pe care acestea le au, dar și preferințele tale înainte de a urma tendințele.
De asemenea, nu uita că în fiecare an trendurile se schimbă, la fel cum tendințele anului 2022 diferă de cele actuale. Încearcă să alegi piese de mobilier în nuanțe cât mai naturale, căci acestea pot fi recondiționate și se pot combina mai ușor cu alte elemente de decor.
O altă remarcă vizează bugetul pe care intenționezi să îl aloci pentru acest proiect. Pune pe foaie toate modificările pe care intenționezi să le faci, caută variantele cele mai accesibile și orientează-te spre mai multe magazine pentru a compara prețurile. Cu siguranță vei găsi piese de mobilier de elemente de decor care să aibă un raport preț-calitate excelent.
Acestea fiind zise, vă dorim spor la amenajat locuința conform tendințelor și să vă bucurați de aceasta.
Comments